Værd at vide om letbanen - læs mere her
Ja, hvis der er god plads, må du gerne tage din cykel (kun tohjulet, ikke ladcykel) med i letbanen. Hvis toget er fyldt (fx i myldretiden), vil vi bede dig vente til en senere afgang - eller stille cyklen i et stativ ved stationen.
Inde i letbanetoget skal cyklen stilles i ét af de to flexområder, hvor der er seler til at fastspænde cyklen. Er cyklen ikke fastspændt, skal du holde godt fast i den under hele rejsen.
Det koster ikke ekstra at tage cyklen med.
Du må ikke tage en ladcykel, en Long John eller en tandemcykel med i letbanen. Der gælder dog særlige regler for cykler til handicappede og bevægelseshæmmede.
Se mere på siden Tilgængelighed under "Ofte stillede spørgsmål".
For at letbanen kan have niveaufri indstigning, er det nødvendigt, at gulvet er lavt. Det har så den ulempe, at der samtidig skal være plads til hjulene - derfor er gulvet hævet visse steder i toget.
Vi beklager de gener, som det kan give for letbanens passagerer.
Oprindeligt blev holdestropper fravalgt i Odense Letbane. Den beslutning er siden omgjort - og derfor har vi længe arbejdet på at få godkendt eftermontering af holdestropper i alle letbanetog. Det er ikke en godkendelse, som Odense Letbane kan indhente på egen hånd.
Der er én eller flere bænke på langt de fleste af letbanens perroner. Dog med to undtagelser - ODEON station og Albani Torv station, hvor pladsforholdene på begge stationer desværre kun tillader bænke på den ene perron.
Ja, letbanetoget har to flexområder, der er særligt egnede for kørestole.
Toget har niveaufri indstigning. Ingen trin skal forceres for at komme ind eller ud af toget, hvilket er en stor fordel, hvis du sidder du i kørestol, benytter rollator eller på anden vis er gangbesværet. Dog er det vigtigt, at du så vidt muligt kører lige ind (vinkelret) i letbanetoget, så du ikke risikerer, at hjulet kommer i klemme i sprækken mellem perronkanten og letbanetoget.
Ved ind- og udstigning har toget lavtsiddende døråbningsknapper, som kan nås fra en kørestol, samt en mertidsknap, så du kan få ekstra tid til at stige på.
Nej, det er ikke tilladt at indtage alkohol i letbanen.
Du må gerne tage din hund med i letbanen, og det er gratis, hvis det en lille hund, der er i en taske under hele rejsen. Hvis hunden er større og ikke er i en taske, skal du tjekke den ind på en børnebillet med dit rejsekort - eller købe en Ung Odense-billet på letbanebillet.dk eller ved at scanne en QR-kode på stationen.
Hunden skal være i snor hele tiden – både på stationen og i toget.
Nej, både letbanetog og letbanens stationer er totalt røgfri.
Glemte sager i letbanen bliver indsamlet af letbaneførerne og taget med som hittegods.
Efter aftale kan du afhente dine fundne sager på letbanens hittegodskontor. Læs mere her.
Der er flere muligheder for at stille bilen og hoppe på letbanen.
I det sydlige Odense tæt ved motorvejen (afkørsel 50, Odense SØ) ligger letbanens Park & Ride-anlæg med 800 gratis parkeringspladser og nem adgang til letbanestationen Parkering Odense Syd.
I det nordvestlige Odense er der et mindre parkeringsanlæg med plads til godt 60 biler samt aflåst, overdækket cykelparkering. Anlægget ligger lige ved Højstrup station. Læs mere.
Ja, der er ti ladepladser på Parkering Odense Syd (Park & Ride), som du kan benytte. Læs mere.
En letbane kører ikke lige så hurtigt som almindelige jernbaner. Det hænger først og fremmest sammen med, at letbanen teknisk set er en sporvogn, der er integreret i den øvrige trafik - og derfor kører med cirka de samme hastigheder som biler.
Andre togtyper som fx S-tog og Metro har deres egne, isolerede spor - og kan derfor køre med højere hastigheder.
Makshastigheden for Odense Letbanes togsæt er omkring 70 km/t, men i praksis er letbanens maksimale hastighed i Odense på omkring 55 km/t - og kun på enkelte, lige strækninger væk fra bymidten. I det centrale Odense ved Albani Torv er letbanens hastighed nede på højest 15 km/t.
Letbanens gennemsnitlige hastighed over hele strækningen er på omkring 20 km/t, inklusive stop ved alle stationer.
Det er letbanens driftsoperatør, Keolis Danmark, der uddanner og ansætter letbaneførere ved Odense Letbane.
Søndre Hospitalsvej 6, 5260 Odense S
CVR 36478497
EAN 5798006615070